MEMLEKETİM BOLU GAZETESİ-15.05.2013
Bolu Fen Lisesi öğrencileri Bilim Şenliği'nde buluşlarını sergiledi. TUBİTAK'ın desteği ile çalışmalarını kamuoyuyla paylaşan liselilerin kanser tedavisinden, savunma sanayide kullanılacak pek çok buluşu var.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen MEF okulları araştırma proje yarışmasında Bolu Fen Lisesi Biyoloji dalında ikinci oldu.
MEF Eğitim Kurumları 22. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması"na bu yıl Türkiye´den ve tüm dünyadan 1500 öğrenci, 806 proje ile başvurdu. 7-10 mayıs tarihleri arasında sergisi yapılan proje yarışmasına aralarında Türkiye´nin de bulunduğu toplam 26 ülkeden 165 lise öğrencisi, 90 proje ile katıldı.
Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Dubai, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, K.K.T.C., Kosova, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tayland, Türkmenistan ve Ukrayna ve Türkiye´den lise öğrencilerinin katıldığı proje yarışması 7 Mayıs günü TBMM Başkanı Cemil Çiçek´in katılımıyla başladı.
Bolu Fen lisesi Bilim Şenliğine Katılan Bolu Valisi İbrahim Özçimen Öğrencilerin açtığı proje stantlarını gezerek öğrencilerden projelerle ilgili bilgi aldı.
Danışman öğretmenliğini Pınar Karakaş Sarı'nın yaptığı, ve hazırlayan öğrenciler Ayşenur Sert,ve Merve Yılmaz'ın Bolu Valisi İbrahim Özçimen'e yaptıkları sunumda
Sigara izmaritlerinin çevremize verdiği zararlardan bahsedildi.
Projenin adı ise, İzmarit ekstraktının Heterocypris incongruens (Ostracoda, Crustacea) ve Cryptocoryne crispatula (Araceae) Üzerine etkileri idi.
Çevreye gelişigüzel atılan sigaraların içeriği yağmur sularıyla birlikte yerüstü ve yeraltı sularına karışabilmektedir. Sucul ekosistemlere sigara izmarit içeriğinin zararlarının incelendiği projede, Ostracoda takımından Heterocypris incongruens ve sık kullanılan bir akvaryum bitkisi olan Cryptocoryne crispatula´ yı kullanıldı. Her iki canlıyı da değişen izmarit ekstrat yoğunluklarına maruz bırakarak kontrollü deneyler yapıldı. Heterocypris incongruens için ölümcül dozu bulmak için LC50 testi, kaplar arasındaki ilişkiyi test etmek için Spearman korelasyon analizi yapıldı. Cryptocoryne crispatula bitkisinde morfolojik değişimler gözlendi ayrıca histopatolojik doku analizleri yapıldı.
Heterocypris incongruens için LC50 (öldürücü konsantrasyon) değeri 3,243 mg/l olarak tespit edilmiştir. Sucul Cryptocoryne crispatula ile yapılan deneylerde ise ekstrakt yoğunluğu arttıkça renk değişimi, yumuşama, matlaşma gibi morfolojik farklılıklar gözlendi. Bu bitkilerden alınan doku kesitlerinin detaylı incelemesi sonucu solüsyona maruz kalan gruplarda köklerin, dalların ve yaprakların ekstrakta bağlı olarak dış kısımlarında kahverengi pigment artışı yanı sıra dış çeperde düzensizlikler izlendi. Yine bu gruplarda hücrelerde hidropik şişme, bazı hücrelerde parçalanma ve nekroz dikkati çekti.
Sigara tüketimi sonucu oluşan artıkların doğaya ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediğine dair bulgular mevcuttur. Bu sonuçlara bakıldığında, izmaritlerin çevreden toplanması ve geri dönüşümü ile ilgili yasal düzenlemelerin zorunluluk haline geldiği görülmektedir denildi.